Kochani u mnie totalne szaleństwo i czasu brak totalnie na wszystko. Obiecałam Wam wspomnienia z Grecji, miała pojawić się wzmianka o Mołdawii a ja nie mam sił, żeby przysiąść i wszystko dla Was napisać, ale żeby nie zostawić Was tak zupełnie z niczym mam przepis na rewelacyjny makaron z kurczaka. W wersji dla dorosłych  – spróbujcie go koniecznie i napiszcie jak smakowało 🙂

 

Bavette z kurczakiem w sosie maślano-winnym ze szpinakiem

 

2  filety z kurczaka

½ łyżeczki ostrej wędzonej ostrej papryki

½ łyżeczki ostrej papryki

Sól, pieprz

½ kostki masła

3 ząbki czosnku

1 szklanka białego wytrawnego wina

2 garście szpinaku

4 gałązki tymianku

½ opakowania makaronu bavette

Parmezan

 

Filety myjemy, osuszamy. Oprószamy je solę, pieprzem, ostrą wędzoną i zwykłą papryką.

Na patelni rozpuszczamy masło i obsmażamy na złoty kolor filety z kurczaka. Kiedy kurczak nabierze pięknego, złotego koloru na patelnie dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, tymianek i wlewamy wino – przykrywamy pokrywką i dusimy kurczaka około 15 minut. Po tym czasie do sosu dodajemy szpinak i dusimy kolejne 2-3 minut. Odkrywamy pokrywkę i doprawiamy sos do smaku sola i pieprzem, odparowujemy przez 2-3 minuty.

Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta odcedzamy i przekładamy na patelni – mieszamy.

Makaron z kurczakiem przekładamy na talerze, posypujemy odrobiną parmezanu i serwujemy, smacznego 😀