W sklepach na półkach roi się od batatów. Jednak nie wiele osób po nie sięga, bo nie każdy ma na nie pomysł. Dostałam od Was kilka wiadomości z pytaniem co z nimi zrobić no i to odpowiedź na Wasze pytania – nafaszerować je  Dziś farsz dla lubiących ser i szynkę – prosty, sycący idealny na zimową kolację 

Bataty faszerowane szynką i serem

2 średniej wielkości bataty
1 szklanka startego żółtego sera ( ja używam mieszanki goudy i ementalera)
100 gram szynki
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
¼ szklanki mleka
1 łyżka oliwy
Sól, pieprz
Szczypiorek, chilli (opcjonalnie do dekoracji)

Bataty dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na pół. Układamy je na blaszce do pieczenia (skórką do dołu) wyłożonej pergaminem, skrapiamy oliwą i wstawiamy na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
W międzyczasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy do przestygnięcia. Szynkę kroimy w kostkę.
Upieczone bataty wyjmujemy z piekarnika. Za pomocą łyżeczki ostrożnie (aby nie uszkodzić skórki) wyjmujemy miąższ batata. Przekładamy go do miseczki i rozcieramy starannie widelcem. Do miseczki z batatem dodajemy przesmażoną wcześniej cebulkę z czosnkiem, pokrojoną szynkę i starty na tarce ser (odkładamy 2 łyżki sera na bok) . Wlewamy mleko – mieszamy starannie wszystko i doprawiamy farsz solą i pieprzem.
Tak przygotowanym farszem napełniamy skórki batata, posypujemy wierzch odłożonym serem i wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut lub do momentu roztopienia i zarumienienia się sera na wierzchu. Upieczone bataty posypujemy szczypiorkiem i chilli i serwujemy, smacznego