Nie wiem czy kiedyś Wam pisałam ale jestem totalną fanką placków ziemniaczanych. Potrafię przygotować je na milion różnych sposobów i dobrać drugi milion dodatków. Tą słabość odziedziczyłam po Babci, która może jej jeść na śniadanie, obiad i kolację ; ) Czemu więc w domu nigdy nie robiło się babki ziemniaczanej – do tej pory zrozumieć nie mogę. Ostatnio rozmawiałam z lokalnym kołem gospodyń wiejskich i tam wypłynął temat babek no i w końcu postanowiłam nadrobić zaległości. Jeśli więc w domu ziemniaki są, a i boczku macie odrobinę pod ręką to bierzcie się do pracy – naprawdę warto 🙂
Babka ziemniaczana z boczkiem
1 kg ziemniaków
1 cebula
1-2 jajka
200 gram boczku wędzonego
2 łyżki czubate mąki pszennej
2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
Sól, pieprz
Boczek kroimy w kostkę podsmażamy na patelni aż stanie się zarumieniony – odstawiamy.
Ziemniaki u cebulę obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Ze startych ziemniaków odlewamy wodę. Do masy ziemniaczanej wbijamy jajko, dodajemy mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i sól – mieszamy. Następnie dodajemy podsmażony boczek – mieszamy raz jeszcze.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy w nie przygotowane ciasto. Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 60 minut.
Upieczoną babkę wyjmujemy z formy i podajemy ze śmietaną lub jogurtem, ale najlepiej smakuje następnego dnia odgrzana na chrupiąco na patelni, smacznego 🙂
Jacek
Wyglada pysznie napewno wyprobuje w weekend .
Ps. Ciesze sie bardzo ze powstala strona igraszek , poniewaz teraz tez moge komentowac bo zawsze tylko przegladalem przepisy ze wzgledu na brak facebooka a twoje ptzepisy sa naprawde mega odkad raz zrobilem poledwiczke w wersji fit z filmiku ktory byl na tv swietokrzyska nie mam miesiaca zebym nie musial robic zonie tak jej zasmakowala.
Gosia
O jejciu jak mi miło <3 ciesze się że polędwiczka przypadła Wam do gustu bo to także jeden z moich ulubionych przepisów i mam nadzieję że będziesz zaglądać tu częściej 🙂 I pogratuluj żonie męża 🙂
Marta
Możecie mi podpowiedzieć gdzie jest przepis na te poledwiczke?Wieprzowa czy wolowa jest ?
Gosia
Marta na stronie jeszcze nie ma (przepisy pojawiają się sukcesywnie ), ale znajdziesz ten przepis pod tym linkiem https://www.facebook.com/igraszki/photos/a.672388866155070.1073741826.672386772821946/896871923706762/?type=1&theater
JOASIA
… dobry mąż … pozazdrościć 🙂
Gosia
prawda?
Dorota K.
Jaki jest wymiar keksówki?
Gosia
moja ma 30 cm 🙂
Jacek
Napewno bede a tak wogole to tez jestem ze Skarzyska tylko mieszkam w Holandii od 3 lat i zagladam codziennie bo gotowanie jest mega 🙂
Gosia
o proszę 🙂 kolejny Skarżyszczanin, super! i zgadzam się gotowanie jest super!
Kasia
Jak długo może być przechowywana po upieczeniu?
Gosia
w lodówce? spokojnie do 3-4 dni (bez cebuli dłużej)
Jacek
pychota dałem trzy jajka teraz zrobię w dużej keksówce x2
Gosia
bardzo dobry plan 🙂