Wigilia nie może  obejść się u nas w domu bez karpia (tak wiem, niektórzy mają co do niego mieszane uczucia, ba wręcz go nie lubią) i bez ciast z makiem. Co roku pieczemy makowiec i robimy kluski z makiem. I choć kluski z makiem od lat są niezmienne, tak z makowcami kombinujemy. Pojawia się taki na kruchym cieście, japoński, na krucho drożdżowym cieście, ale i tak najlepszy jest ten drożdżowy i na właśnie taki Was dziś zapraszam 🙂

PS. 1 Wiecie, że zjedzenie maku w Wigilię ma zapewnić domowi bogactwo.

PS. 2 Domową masę makową możecie zastąpić w ostateczności tą gotową, wtedy potrzebujemy 1 całą puszkę.

 

Drożdżowa rolada z makiem

 

Masa makowa :

1 opakowanie maku (250 gram )

2 szklanki mleka

1 szklanka wody

2 łyżki miodu

3 łyżki masła

4 łyżki rodzynek

2 łyżki orzechów włoskich

1 łyżka płatków migdałowych

½ łyżki skórki pomarańczowej świeżej lub kandyzowanej

Ciasto:

3-3,5 szklanki mąki
½ opakowania drożdży
½ szklanki cukru
½ kostki masła
1 szklanka mleka
1 jajko

Lukier:

½ szklanki cukru pudru

2 łyżki mleka

Dodatkowo:

Orzechy, suszona żurawina do dekoracji

 

 

Ciasto : Masło rozpuszczamy, dodajemy mleko lekko podgrzewamy. W misce rozkruszamy drożdże zasypujemy je cukrem i odstawiamy na 10 minut. Kiedy drożdże zaczną pracować dodajemy do nich mleko z masłem, mąkę, kardamon i jajko – wszystkie składniki łączymy ze sobą. Ciasto wyrabiamy około 10 minut po czym odstawiamy je w ciepłe miejsce na godzinę, aby powiększyło swoją objętość.

Masa makowa: Mak wsypujemy do rondelka, zalewamy go mlekiem i wodą i gotujemy na małym ogniu 45 minut (trzeba uważać żeby się nie przypalił ) . Ugotowany mak odcedzamy na sitku i zostawiamy do wystygnięcia. Wystudzony i odsączony mak mielimy w maszynce do mięsa 3-krotnie.

Rodzynki wsypujemy do kubeczka zalewamy wrzątkiem – odstawiamy na 10 minut, odcedzamy.

Orzechy i migdały drobno siekamy.

Zmielony mak przekładamy do makutry, dodajemy do niego masło i miód i ucieramy przez 15 minut.  (jeśli nie mamy makutry masło rozpuszczamy wraz z miodem w rondelku i dodajemy do zmielonego maku – mieszamy ). Do masy makowej dodajemy posiekane orzechy i migdały, odsączone rodzynki i skórkę pomarańczową – wszystko jeszcze raz starannie mieszamy. Tak przygotowaną masę wykorzystujemy do ciast, bułek czy wigilijnych klusek z makiem 😉

Na podsypany mąką blat, wykładamy ciasto – dzielimy na pół. Każdą połowę  rozwałkowujemy na  kształt prostokąta o grubości około 0,5 cm. Na cieście rozsmarowujemy masę makową. Ciasto zwijamy w roladkę układamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy je na 15 minut, aby trochę podrosły. Wierzch rolad smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Rolady wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 30-40 minut. Upieczone rolady wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.

Lukier: cukier puder łączymy z mlekiem aż do momentu powstania gładkiego, gęstego lukru. Lukrem polewamy rolady, zostawiamy do zastygnięcia. Rolady dekorujemy posiekanymi orzechami i/lub suszonymi żurawinami, smacznego  🙂