Podzielę się z Wami moimi 2 top przepisami na najlepsze na świecie kotlety mielone. Są wyraziste w smaku, ale delikatne, do tego mega soczyste i bardzo łatwe w wykonaniu. Zapraszam na kotlety mielone z dodatkiem majonezu a drugą równie pyszną wersję znajdziecie TUTAJ

Kotlety mielone z szynki z majonezem

500 gram mielonego mięsa z szynki
1 jajko
1 bułka pszenna
½ szklanki mleka
1 garść świeżej natki pietruszki
½ łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka musztardy Dijon
1-2 łyżki majonezu ( u mnie zawsze Kielecki )
Sól, pieprz
Dodatkowo
Bułka tarta do obtoczenia kotletów

Bułkę pszenną przekładamy do malej miseczki zalewamy mlekiem i odstawiamy na 10 minut.
Mięso przekładamy do miski. Po środku robimy wgłębienie w które wbijamy jajko i dodajemy namoczoną i odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę. Do mięsa dodajemy posiekaną natkę pietruszki, ostrą paprykę, musztardę i majonez – wszystko starannie wyrabiamy ręką. Mięso doprawiamy do smaku sola i pieprzem – kolejny raz wyrabiamy i odstawiamy na 15 minut, aby smaki się połączyły.
Lekko wilgotną dłonią odrywamy po kawałku mięsa i formujemy zgrabne kotlety. Kotlety panierujemy w bułce tartej, tępą stroną noża robimy z dwóch stron krateczkę i kładziemy kotlety na rozgrzany tłuszcz. Smażymy je niecałą minutę po czym zmniejszamy ogień do minimum i smażymy je na wolnym ogniu po 8-10 minut z każdej strony. Usmażone kotlety odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu po czym serwujemy z ulubionymi dodatkami, smacznego ; )